Vakantiepark dichtbij Thorn

Het witte stadje

Eén van de culturele parels van Midden-Limburg is het idyllische witte stadje Thorn, dat op loopafstand van Parc Maasresidence Thorn ligt. In het historische centrum maakt u kennis met charmante witgekalkte huisjes, nostalgische pleinen en smalle steegjes die zijn bestraat met bijzondere maaskeien. Hier voelt het net alsof u in het buitenland bent beland. Niet voor niets is dit schilderachtige witte stadje, dat vroeger zelfs een piepklein vorstendom was, geliefd bij toeristen en kunstenaars van over de hele wereld. Rondom de serene Abdijkerk, die hoog boven de schattige witte huisjes uittorent, kunt u op diverse plaatsen Bourgondisch genieten van typische Limburgse lekkernijen zoals verse vlaai en zuurvlees. Bij mooi weer is het uiteraard erg gezellig om op een van de knusse terrassen plaats te nemen.

  • Beschermd stadsgezicht 
  • Witte huisjes 
  • Historische straatjes 
  • Abdijkerk 
  • Rijke historie 
  • Op loopafstand  

Girlpower in het witte stadje Thorn

Het pittoreske Thorn was ooit een piepklein vorstendom waar vrouwen van adel aan de macht waren. Tijdens de Franse bezetting wiste Napoleon bijna alle sporen van deze zogeheten ‘stiftdames’ uit. Van de typische abdijgebouwen is nagenoeg niets meer over. Alleen de Abdijkerk, enkele huizen en delen van de muur die het abdijcomplex omringden, zijn bewaard gebleven. Desondanks is het abdijverleden in Thorn nog bijna tastbaar.

Het bijzondere verleden van Thorn in Limburg

Het charmante Thorn kent een bijzonder verleden. Zo was de vredige stad tot 1794 de hoofdstad van één van de kleinste landen in Europa: het vorstendom Thorn, een lidstaat van het heilige Roomse Rijk. In de vele eeuwen als miniatuur vorstendom, bloeide het bijzondere Limburgse stadje op. De rijke bevo lking had zelfs een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.

Met de komst van de Fransen in 1794 kwam een einde aan het vorstendom. De stiftdames vluchtten en veel arme mensen kwamen in het stadje wonen. De Fransen stelden een belasting vast die afhankelijk was van de grootte van de ramen van de huizen. Hoe groter de ramen, hoe hoger de belasting. De armen konden dit niet betalen en maakten daarom hun ramen kleiner door deze met stenen dicht te metselen. Vervolgens werden de huizen wit geschilderd, zodat het verschil tussen de oude en nieuwe stenen onzichtbaar werd. Destijds een belangrijke ingreep om de sporen van armoede te verhullen, tegenwoordig de culturele trots van het witte stadje Thorn.

Bezienswaardigheden in Thorn

Uiteraard is Thorn met haar fameuze historische witte huisjes, monumentale panden en authentiek geplaveide straatjes al een bezienswaardigheid op zichzelf te noemen, maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in het charmante stadje die u absoluut gezien moet hebben als u Thorn bezoekt.

De Abdijkerk

De Abdijkerk in Thorn mag u niet missen. In verschillende fases door de eeuwen heen is dit imposante en bijzondere bouwwerk tot stand gekomen. Het oudste gedeelte stamt uit de 10e eeuw. Eind 19e eeuw is de abdij door architect Pierre Cuypers (bekend van onder andere het Rijksmuseum) gerestaureerd.

Het Begijnhof

Het prachtige Begijnhof in Thorn is te vinden in het historische centrum van het witte stadje. De begijnen waren in dienst bij de adellijke stiftdames en verrichten diverse werkzaamheden; van het zorgen voor zieken tot het assisteren bij kerkdiensten. Aan dit schattige hofje woonden vroeger deze begijnen.

Kapel onder de Linden

Een andere culturele bezienswaardigheid in Thorn is Kapel onder de Linden. Dit pittoreske kapelletje is gewijd aan Maria en werd gebouwd in 1673. In 1811 en 1898 werd de historische kapel uitgebreid. In het oudste deel vindt u tot op heden een schitterend altaar dat rijkelijk is versierd met houtsnijwerk.

Culinair genieten aan de Maasplassen in Thorn

Thorn staat bekend om de vele gezellige terrasjes en Bourgondische restaurants. Geniet op het knusse terras van Grand-Café ’t Stift van een lekker kopje koffie en een stukje echte verse Limburgse vlaai. Het populaire restaurant De Pannekoekenbakker is gevestigd in een historisch pand in het hart van het witte stadje. Verder wordt u in Restaurant Hofferkeukens ontvangen in een ambiance die eens de dames van adel bekoorden. In deze warme gastvrije restaurants kunt u in goed gezelschap Bourgondisch genieten van alles dat Limburg te bieden heeft.

Bent u toe aan voortreffelijk wijntje? Wijngoed Thorn staat al jaren garant voor prijswinnende wijnen. Een kijkje bij wijnboer Harry Vorselen in zijn huiselijke proeflokaal of bij één van de wijngaarden is gegarandeerd genieten. Het proeflokaal met winkel bevindt zich in de historische stadskern van Thorn en is een echte gastvrije en gezellige plek om van het Bourgondische leven te proeven.

In onze uitgebreide digitale gids, “Notre Guide”, vindt u meer informatie over restaurants en bars in de omgeving. Deze gids biedt ook informatie over supermarkten en andere winkels in de omgeving. U ontvangt voor aankomst een link naar deze gids.

Verblijf dichtbij Thorn op een vakantiepark

Het schilderachtige stadje Thorn is niet het enige pareltje in de omgeving. Zo ligt de plaats namelijk ook tussen prachtige natuurgebieden en de bijzondere Maasplassen in. Een verblijf dichtbij het idyllische Thorn geeft u echt het ultieme vakantiegevoel. Kies daarom voor een ontspannend en luxe verblijf bij Parc Maasresidence Thorn als u het witte stadje wilt bezoeken. Vanuit ons vakantiepark wandelt u in slechts een paar minuten door de harmonieuze natuur naar de gezellige stadskern van Thorn. Ons prachtige vakantiepark dient bovendien als comfortabele uitvalsbasis voor het bezoeken van nog veel meer bruisende steden in zowel Nederland, Duitsland als België. Boek nu uw verblijf op ons heerlijke luxe vakantiepark op een unieke bestemming.

Ontdek meer ...

Venlo

Binnen 40 kilometer bent u vanaf Parc Maasresidence Thorn in hartje Venlo. Deze stad kent een karakteristiek dialect, dat in grondslag nog wel Limburgs is, maar ook kenmerken heeft van het Brabantse dialect. Daarmee vormt het een overgangsdialect, dat zelfs bij de buren in Duitsland wordt gesproken. Venlo heeft een gezellige binnenstad met een groot winkelaanbod en bestaat uit een unieke combi van prachtige rijksmonumenten en moderne gebouwen ...

Bekijk

Themaparken

Beleef een onvergetelijke dag in één van de vele Limburgse themaparken tijdens uw vakantie. U geniet van een dag vol gezelligheid, spannende attracties en mooie shows samen met uw gezin en vrienden ...

Bekijk

Golfbanen

Golfliefhebbers kunnen zich uitleven op één van de vele golfbanen in de directe omgeving. Prachtig aangelegde 9 en 18 holes golfbanen middenin de natuur, die zowel voor de ervaren als de beginnende golfer geschikt zijn. 

Bekijk

Natuur

Start uw ontdekkingstocht door de natuur van Midden-Limburg vanaf Parc MaasresidenceThorn. De directe omgeving staat bekend om haar uitgestrekte heidevelden, prachtige bossen en talrijke waterplassen ...

Bekijk